torstai 31. maaliskuuta 2016

Mestaripuheita

Mestaripuheeseen tarvitaan kaksi tekijää: hyvin rakennettu [lue suunniteltu ja kirjoitettu] puhe sekä sen esittäminen loistavasti.

Kotitehtävänä on tutustua TED-sivustolta löytyviin puheisiin. TED-konferenssi on maailmankuulu tapahtuma, jossa teknologian, tieteen ja viihteen supertähdet puhuvat omasta alastaan. Valitkaa sivustolta vähintään yksi teitä kiinnostava puhe ja katsokaa se. (Huom! Sivun oikeassa reunassa on Sort by -painike, jonka avulla voi hakea, millaisia puheita haluaa katsoa.) Katsomisen jälkeen kirjoita vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

1. Minkä niminen puhe on, kuka puheen pitää ja mistä aiheesta hän puhuu?
2. Miten puhe alkaa eli miten puhuja vangitsee kuuntelijoiden mielenkiinnon?
3. Miten puhe loppuu eli mitä hän sanoo viimeiseksi?
4. Mikä asia sinulle jäi puheesta parhaiten mieleen?
5. Vetoaako puhe enemmän järkeen vai tunteeseen? Mitä erilaisia argumentoinnin tapoja puhuja käyttää? (Ks. vihreä oppikirja s. 150, sininen s. 123 + muistiinpanot vihosta)
5. Mitä mieltä olet puheesta ja miksi? Kuinka onnistunut se esimerkiksi mielestäsi on?
6. Millaisia sanattoman viestinnän keinoja (=eleet, ilmeet, tilankäyttö, äänen voimakkuuden ja korkeuden vaihtelut) puhuja käyttää? Sopivatko ne puheeseen ja vievätkö ne hänen viestiään eteenpäin?
7. Iso osa TED-puheista edustaa amerikkalaista puhekulttuuria, joka on paljon mahtipontisempaa kuin suomalainen. Sopisiko puhe mielestäsi suomalaiseen puhekulttuuriin? Perustele.

2 kommenttia:

  1. 1. puheen pitää Matt Cutts ja aiheesta kokeile jotain uutta 30 päivän ajan. Kuuntelija aloittaa omalla kokemuksellaan "muutama vuosi sitten olin jumissa". Puhe loppuu kysymyksella "Joten miksi ette ajattelisi jotain mitä olette aina halunneet kokeilla 30 päivän ajan". Puheesta jäi mieleen se, että jotain mitä on aina halunnnut kokeilla, kannattaa kokeilla sitä seuraavat 30 päivää. Tunteeseen. Puhe oli mielenkiintoinen, se oli lyhyt ja siinä puhuttiin omasta kokemuksesta. Ilmeitä, eleitä, äänen voimakkuutta, kyllä ne sopivat puheeseen ja vie viestiä eteenpäin. Ei, kukaan suomalainen ei puhuisi esim. tollaisesta asiasta.
    Sofia

    VastaaPoista
  2. 1.Valitsemani puheen pitää Matt Cutts, aiheesta kokeile jotain uutta 30 päivän ajan. 2.Kuuntelija aloittaa omalla kokemuksellaan "muutama vuosi sitten olin jumissa".3. Puhe päättyy kysymykseen "Joten miksi ette ajattelisi jotain mitä olette aina halunneet kokeilla 30 päivän ajan". 4. Puheesta jäi mieleen se,Puheesta jäi eniten mieleen se että kokeilee jotain aivan uutta 30 päivän ajan. 5.Puhe vetoaa tunteeseen. 6.Puhe oli mielenkiintoinen, se oli lyhyt ja siinä puhuttiin omasta kokemuksesta. Ilmeitä, eleitä, äänen voimakkuutta, kyllä sopii puheeseen ja vie puheen sanomaa eteenpäin. 7.Puhe ei sovi mielestäni suomalaiseen puhe kulttuuriin, koska kukaan suomalainen ei todennäköisesti keksisi puhua edes moisesta aiheesta. (ei ainakaan tulisi omaan mieleeni).

    VastaaPoista